CIRCUIT BOARD INSPIRED CLADDING FOR EUROPE’S MOST ADVANCED DATACENTRE

Sector: New Build
Architect: Nicholas Webb Architects
Client: Telehouse North Two
Contractor: Prater

In another impressive façade project, Bailey and Prater collaborated on the Telehouse North Two datacentre in London’s Docklands area.
A £135 million 11-floor facility, the building’s exterior has been designed to represent the conductive tracks on a circuit board – the vision of Nicholas Webb Architects, a UK practice specialising in datacentre construction. Illuminated at night, the circuit board façade is a striking addition to London’s financial district.
Working closely with the architect and Prater, a dedicated project management team at Bailey offered expert technical advice from the early stages of the project.
Bailey assisted in creating workable drawings of the intricate perforated panel design using the latest 3D software. These drawings were integral to the precise manufacturing process and the correct installation of the complex circuitry pattern. Bailey also supplied the expanded mesh panels to the rear of the building. Again, these were 3D modelled to ensure that they fitted into the grid system and allowed for the projection of the steel supports between panels.

View The Telehouse North Two Virtual Tour

These detailed 3D models allowed Bailey to accurately number and group all of the bespoke façade panels by the various types, totalling over a thousand. Panels were then manufactured and collated into specific sets for each phase of installation and delivered to site, making the contractor’s life easier and increasing efficiency.
Using innovative manufacturing techniques, Bailey produced façade panels that would remain incredibly strong while delivering the intended design.
The datacentre was designed to achieve a BREEAM ‘Excellent’ rating, which Bailey contributed to by making sure that all pallets were removed from site once the system was supplied, reducing waste. Clients will benefit from housing their servers and ICT infrastructures in a highly resilient datacentre, and the aesthetic result is truly spectacular.

Related Products